ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΚΑΒΟΥΣΑΝΟΣ,
Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ,
Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ)
στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση

 

 

Στο παρόν ένθετο, με βάση και τους περιορισμούς του χώρου, συνάδελφοι-συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιούν μέσω μιας σειράς άρθρων μια επισκόπηση του κλάδου της διεθνούς ναυτιλίας. Στόχος είναι ο αναγνώστης να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα της λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά σημαντικής για την Ελλάδα και παγκοσμίου εμβέλειας βιομηχανίας.

Στο πρώτο άρθρο από τον γράφοντα, διαπιστώνεται η παγκόσμια πρωτιά σε όρους μεταφορικής ικανότητας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, συνέπεια της ισχυρής ανταγωνιστικότητας του κλάδου, της επιχειρηματικότητας και της ναυτοσύνης των Ελλήνων. Εξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας μέσω του ισχυρού πλέγματος ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στον ελληνικό χώρο και η επίπτωση του σε καίρια μεγέθη της ελληνικής οικονομίας όπως οι θέσεις εργασίας, η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και η εισροή συναλλάγματος.

Στο δεύτερο άρθρο με συγγραφέα την κυρία Μωυσιάδου περιγράφονται τα συστατικά μέρη της παγκόσμιας βιομηχανίας της ναυτιλίας και των επιμέρους αγορών της. Εξηγούνται τα είδη των φορτίων που μεταφέρονται και τα χαρακτηριστικά τους που καθορίζουν ποια πλοία είναι κατάλληλα πλοία για τη μεταφορά τους, η κυκλικότητα που διέπει τους ναύλους και τις τιμές των πλοίων και οι οικονομικές συνιστώσες που καθορίζουν την πορεία τους.  

Συγγραφέας του τρίτου άρθρου είναι ο κ. Pierre Cariou με αντικείμενο το διεθνές περιβάλλον λειτουργίας της ναυτιλίας. Εξηγείται ο ρόλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας σε διεθνές επίπεδο μέσα από μια σειρά διαδικασιών και επιτροπών που καταλήγουν σε εθνικές νομοθεσίες. Κύριες πτυχές που πραγματεύεται ο ΙΜΟ αφορούν στην ασφάλεια στη θάλασσα, την αποτελεσματικότητα της ναυσιπλοΐας και την πρόληψη και τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία.

Στο τέταρτο άρθρο ο κ. Τσουκνιδής αναγνωρίζει τις μεγάλες απαιτήσεις για χρηματοδότηση των ακριβών περιουσιακών στοιχείων του κλάδου – των πλοίων. Περιγράφονται οι διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, ενώ αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες δρομολόγησης κεφαλαίων προς την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία. 

Στο πέμπτο άρθρο η κυρία Σαπουνά ασχολείται με το ρόλο της εφαρμογής των ορθών αρχών διοίκησης στο ναυτιλιακό κλάδο. Εξηγεί τη διοίκηση ως τη συνεχή διαδικασία συντονισμού και ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων σε μία επιχείρηση έτσι ώστε αυτές να ολοκληρώνονται αποδοτικά και αποτελεσματικά. Στη συνέχεια συζητά τις τέσσερις διακριτές λειτουργίες, αυτές του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης και του ελέγχου που θα πρέπει να διέπουν τη χρηστή διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Το επόμενο άρθρο με συγγραφέα την κυρία Βακόλα εξετάζει τη σημαντική συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού σε θάλασσα και ξηρά και τη σημαντικότητα της αποτελεσματικής διοίκησής του, με κύριους στόχους την διασφάλιση την ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Στο τελευταίο άρθρο οι κ. Dooms και Βαγγέλας, εξηγούν τον ρόλο των λιμένων στη βιομηχανία της ναυτιλίας και τα διάφορα είδη λιμένων που υπάρχουν με βάση τη δραστηριότητά τους. Στη συνέχεια εξετάζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια διεθνώς, ενώ συσχετίζουν την πρότερη συζήτηση και με την ελληνική πραγματικότητα.

 

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:

Η διεθνής εμπορική ναυτιλία και η θέση της Ελλάδας σε αυτήν
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΚΑΒΟΥΣΑΝΟΣ
| Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΟΠΑ

Διεθνής Ναυτιλία: Η λειτουργία του κλάδου και οι σύγχρονες προκλήσεις
ΣΤΕΛΛΑ ΜΩΫΣΙΑΔΟΥ
| Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΟΠΑ στην Οικονομική και Χρηματοοικονομική της Ναυτιλίας

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών
PIERRE CARIOU
| Καθηγητής KEDGE Business School, Γαλλία και Επισκέπτης Καθηγητής World Maritime University, Sweden

Χρηματοδότηση της Διεθνούς Ναυτιλίας και Κλιματική Αλλαγή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΤΣΟΥΚΝΙΔΗΣ
| Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΟΠΑ

Η Διοίκηση (Μάνατζμεντ) στις Σύγχρονες Ελληνικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΑΠΟΥΝΑ
| Εντεταλμένη Διδάσκουσα, ΟΠΑ

Οι προκλήσεις για το ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο της Ναυτιλίας
ΜΑΡΙΑ ΒΑΚΟΛΑ
| Καθηγήτρια Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ΟΠΑ

Ο ρόλος των λιμένων και οι σύγχρονες προκλήσεις
MICHAEL DOOMS
| Καθηγητής Solvay Business School, Vrije Universiteit Brussel
και ο
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΒΑΓΓΕΛΑΣ | Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίαςτου ΕΚΠΑ

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 50ο – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023