ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Υγειονομική Υπηρεσία
E-mail: martsitsopoulou@aueb.grsyndesi@aueb.gr
Διεύθυνση Γραφείου: Ελπίδος 13, 5ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 - 8203 462
Ώρες Γραφείου: κατόπιν συνεννόησης
Ιστότοπος: https://www.aueb.gr/el/syndesi


Η Μαριάννα Τσιτσοπούλου είναι κλινική κοινωνική λειτουργός και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια. 

Σπούδασε κοινωνική λειτουργός στα Τ.Ε.Ι Αθήνας επιθυμώντας να κατανοήσει την αλληλουχία, τη σύνθεση και την εναρμόνιση του ενδοψυχικού (μονάδα) με το διαπροσωπικό (οικογένεια, ομάδα, ευρύτερη κοινότητα, συλλογικότητες).

Η αναζήτηση νοημάτων που να συνδέουν την ιδεολογία, τη θεωρία και την κλινική πρακτική, την οδήγησαν στις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής, ολοκληρώνοντας MSc κοινωνικής ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνυπάρχοντας σε έναν χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα εμβάθυνσης στον εαυτό και στο κλινικό έργο, είναι στην εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Ε.Ε.Ψ.Ψ). Ο διάλογος με την τέχνη, ως συνεχής αλληλεπίδραση και πηγή δημιουργικότητας, γίνεται το έναυσμα για να ξεκινήσει διατριβή με θεματολογία που αφορά στην τέχνη (κινηματογράφος) και την ψυχαναλυτική θεωρία.

Έχει εργαστεί, κυρίως, σε δομές που εμπνέονται από τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής, όπως είναι το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (επιστ. υπεύθυνος: ο καθηγητής ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος), τόσο στην ομάδα ψυχοθεραπειών του τμήματος ενηλίκων (από το 2007-2014) όσο και στην ομάδα της ψυχιατρικής περίθαλψης στο σπίτι του ασθενή -αντιμετώπιση κρίσεων στο σπίτι του πάσχοντα- (2005-2014) με παράλληλο έργο στην κοινότητα.

Συνεργάστηκε (2002-2009) σε πολλές δομές της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (επιστ. υπεύθυνος: Π. Σακελλαρόπουλος) εργαζόμενη με άτομα και οικογένειες, με ομάδες και την κοινότητα. Ακόμη, με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (επιστ. υπεύθυνος: Ι. Τσιάντης, Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής) στον Ξενώνα «Μελία» για παιδιά ψυχικά ασθενών γονέων (2005-2006). Συμμετείχε στο «Κέντρο Νευροεξελικτικής Αγωγής Παιδιού» -Κ.Ν.Α.Π- (2008-2009) και στο Κέντρο Αυτισμού “SOS” (2014). Στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (2016-2018) συνεργάστηκε με ευάλωτα περιστατικά ενηλίκων/ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

 

Δημοσιεύσεις: 

(2016) Καθώς αναδύεται η μνήμη «Κάποτε στην Ανατολία»

 Νuri Βilge Ceylan (Τουρκία,2011,157) -Σκέψεις για την ταινία-

Εξαμηνιαίο περιοδικό ψυχανάλυσης «Οιδίπους». Τεύχος 16:508-517

(2014) «Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α)»

-Αντιμετώπιση Κρίσεων στο Σπίτι- στο Βιβλίο: «Κοινωνική Εργασία και Ψυχική Υγεία» Εκδόσεις Βήτα, Ιατρικές Εκδόσεις ΜΕΠΕ

 

Παρουσιάσεις σε Συνέδρια:

(29/09/ 2017-01/10/2017) 10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος με Διεθνή Συμμετοχή

Στρογγυλή Τράπεζα της Ε.Ε.Ψ.Ψ: «Η ψυχοθεραπευτική εργασία με παιδιά και εφήβους υπό το πρίσμα της θεωρίας και της κλινικής του D.W. Winnicott»

Ειδικό θέμα ανάπτυξης: «Η λειτουργία του πλαισίου ως καταλύτης για τη θεραπεία νεαρού ενήλικα με πρώιμη παθολογία»

(03-06/12/2015)  4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Ειδικών ψυχιατρικών Νοσοκομείων και 2ο Πανελλήνιο ολιστικής αντιμετώπισης της σοβαρής ψυχικής διαταραχής.

Στρογγυλή Τράπεζα: «Η κλινική πρακτική υπό το πρίσμα της κοινωνικής εργασίας»

Ειδικό θέμα ανάπτυξης: «Κλινικές πρακτικές αντιμετώπισης στην κρίση της οικογένειας. Λειτουργία της πλαισίωσης»