Πρώτες ημέρες στο πανεπιστήμιο «Πώς αισθάνομαι...»

Οκτώ νέοι και νέες πρωτοετείς του ΟΠΑ απαντούν: Tι περιμένουν από το πανεπιστήμιο τους; Πως θα ήθελαν να είναι η ζωή τους 5 χρόνια μετά; Τι τους εντυπωσιάζει περισσότερο;


Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και οι «πρωταγωνιστές» της

Κόπιασαν, μελέτησαν επί ώρες, ξέχασαν για λίγο την ανεμελιά της ηλικίας τους και αφιερώθηκαν επί μήνες σε έναν μόνο στόχο: την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο. Σε ένα δε από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που περνούν φέτος τις πύλες του, έχουν την τύχη να ξεκινούν τις σπουδές τους την πρώτη χρονιά επιστροφής στην... κανονικότητα. Χωρίς μάσκες και τεστ, χωρίς μάθημα σε συγκεκριμένο αριθμό νέων ανά αμφιθέατρο, χωρίς «ηλεκτρονικές» διαλέξεις και απομόνωση. Από αυτή την άποψη, με τη χαρά της συνύπαρξης ως ένα από τα δεδομένα που πρέπει στις μέρες μας να αρχίσουμε να εκτιμούμε ως ξεχωριστό, η νέα χρονιά ξεκινάει με μεγαλύτερες δόσεις αισιοδοξίας για όλους εκείνους που κατάφεραν φέτος να πετύχουν την είσοδό τους στα ανώτατα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Όπως λένε οι νέοι, «η ζωή τώρα αρχίζει», το επόμενο στάδιο στη μόρφωσή τους και ουσιαστικά η είσοδος στον κύκλο εκπαίδευσης που θα οδηγήσει στην επαγγελματική τους ζωή βρίσκεται μπροστά. Βέβαια, η κοινωνική και οικονομική περίοδος που περνάει η χώρα μας (αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης) εξακολουθεί να είναι τεταμένη, ωστόσο οι απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των κοινωνιών μας περνούσαν πάντα μόνο μέσα από ένα δρόμο: την παιδεία.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχεται τους νέους φοιτητές και φοιτήτριές του, καταγράφοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά τους για το μέλλον.

Ιδού τι απάντησαν στις ερωτήσεις της «ΟΠΑ News»:

Μαργαρίτα Σιδερή
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

«Καθώς ο καιρός περνάει μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας μας και των αποτελεσμάτων σχετικά με τη σχολή εισαγωγής μας, τα πρώτα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης για ανταμοιβή των κόπων μας έχουν αρχίσει να δίνουν τη θέση τους στην αδημονία να γνωρίσουμε από κοντά τον καινούργιο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας. Ο λόγος που επέλεξα το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ είναι γιατί έχοντας πυρήνα του την Οικονομική Επιστήμη, εξετάζει τις σχέσεις αυτής με άλλες επιστήμες όπως την Πολιτική, τη Νομική και τη Διοικητική. Ένα επιπλέον πολύ σημαντικό για εμένα χαρακτηριστικό του Τμήματος είναι ότι συνδυάζει την ποιότητα και το εύρος των σπουδών με μια πλούσια σε ευκαιρίες και εναλλακτικές επαγγελματική αποκατάσταση με την αποφοίτηση από αυτό. Ανυπομονώ να μοιραστώ την όμορφη αυτήν εμπειρία με τους συμφοιτητές και τους καθηγητές μου».


Μιχαέλα Πατσιά-Πατσιοπούλου
Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης

«Έχοντας ξαναβρεθεί στη θέση της πρωτοετούς φοιτήτριας, συνειδητοποιώ τώρα ότι η ανυπομονησία μου πηγάζει από την ανάγκη να σπουδάσω κάτι που πραγματικά με ενδιαφέρει και όχι απλά να βιώσω τα πλεονεκτήματα της ενήλικης, φοιτητικής ζωής. Όντας υποψήφια στις πανελλαδικές εξετάσεις και συγχρόνως εργαζόμενη, αναγνωρίζω ότι η προσπάθειά μου ανταμείφθηκε, δεν μπορώ όμως να παραβλέψω το άγχος και τον φόβο της “αποτυχίας”, που είναι αναπόφευκτα μειονεκτήματα του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Μέσα από τις σπουδές μου στο ΟΠΑ αναμένω να διευρύνω το πεδίο ενδιαφερόντων μου με θεμέλιο την οικονομική επιστήμη, ώστε σε 5 χρόνια έχοντας αποκτήσει το πτυχίο μου, να βρίσκομαι σε θέση να επιλέξω συνειδητά τη μεταπτυχιακή πορεία που θα με καλύπτει».


Ιάσονας Πάσσαμ
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

«Αισθάνομαι ικανοποίηση που επιτεύχθηκε ο στόχος μου – στόχευα την εισαγωγή στο Τμήμα χωρίς να με απασχολεί η σειρά κατάταξης. Έχοντας μεγάλες προσδοκίες για τις δυνατότητες που προσφέρει το ΟΠΑ, κοιτάζω μπροστά και ελπίζω να τις αξιοποιήσω στο έπακρο. Θεωρώ ωστόσο πως κάθε Τμήμα έχει πολλά να προσφέρει. Αρκεί να ανακαλύψει ο καθένας τι του αρέσει για να αξιοποιήσει το Τμήμα του, έτσι ώστε να ακολουθήσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία που θα του δίνει χαρά. Έτσι και εγώ εύχομαι σε όλους τους εισακτέους να αγαπήσουν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν και να έχουν μια ευχάριστη φοιτητική – και όχι μόνο – ζωή».


Δέσποινα Μαραθάκη
Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που θα φοιτήσω στο Τμήμα της πρώτης μου επιλογής. Μία λέξη που χαρακτηρίζει την προσπάθεια εισαγωγής στο πανεπιστήμιο είναι η “συνέπεια”. Παρότι το εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ περιορίζει τη δημιουργικότητα, επιβάλλει ωστόσο την απαιτούμενη πειθαρχία. Από το ΟΠΑ περιμένω να αποκομίσω εμπειρίες και να εμβαθύνω στο αντικείμενο σπουδών. Ιδανικά, σε πέντε χρόνια θα ήθελα να ξεκινήσω ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό. Στο ΟΠΑ με εντυπωσίασαν περισσότερο οι ποικίλες δράσεις και η οργάνωσή του. Μελλοντικά, θα ήθελα να εφαρμόσω καινοτόμες ιδέες στον επιχειρηματικό κλάδο. Αν και οι λέξεις “Έλληνας επιστήμονας” παραπέμπουν στο φαινόμενο “brain-drain”, ελπίζω αυτό μελλοντικά να εκλείψει».


Ανδρέας-Παναγιώτης Τσαπνίδης
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

«Μετά την εισαγωγή μου  προφανώς νιώθω ικανοποίηση και ανακούφιση, μετά από μια περίοδο μελέτης που θα χαρακτήριζα κυρίως αγχωτική. Από το ΟΠΑ περιμένω να μου προσφέρει στέρεες βάσεις και γνώσεις σχετικά με το αντικείμενό μου. Σε πέντε χρόνια ελπίζω  να εξελίσσομαι ακόμα ακαδημαϊκά η επαγγελματικά. Αυτό που με εντυπωσίασε στο Πανεπιστήμιο είναι  η αναγνώρισή του διαχρονικά. Θα ήθελα να συμβάλω στη βελτίωση  του επιστημονικού τοπίου της Ελλάδας σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία. Μειονέκτημα του εξεταστικού συστήματος θεωρώ ότι δεν λαμβάνει υπόψη την προσπάθεια των παιδιών και στις προηγούμενες τάξεις. Ο όρος “Έλληνας επιστήμονας” φέρνει στο μυαλό μια μορφή που αγωνίζεται ενάντια στις αδυναμίες της ελληνικής πραγματικότητας προκειμένου να ανεβάσει το επιστημονικό επίπεδο της χώρας του».


Αναστασία Πράτανου
Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

«Σε 5 χρόνια από τώρα οραματίζομαι μια γυναίκα δυναμική, ανεξάρτητη και κυρίως ικανή να αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζει. Οι Πανελλαδικές, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ήταν για εμένα η αφορμή να αποκτήσω αυτοπεποίθηση. Ούσα μια ζωή μετριοπαθής, ποτέ δεν πίστεψα ότι μια κοπέλα της θεωρητικής θα μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση στις αρχές της Τρίτης Λυκείου και να πετύχει αυτό που ήθελε. Αν και ψυχοφθόρα διαδικασία, μου έδωσε την ευκαιρία να πιστέψω ότι ένα μέλλον με καλύτερη οικονομική διαχείριση από τη σημερινή μπορεί να είναι απόρροια και των δικών μου πράξεων. Ελπίζω το πρόγραμμα σπουδών του ΟΠΑ, το οποίο με κέρδισε εξαρχής, να μου δώσει τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια ώστε να μπορέσω να εκπροσωπήσω επάξια τον τίτλο του Έλληνα επιστήμονα».


Δημοσθένης-Παναγιώτης Γκοντόλιας
Τμήμα Πληροφορικής

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ανακουφισμένος που κατάφερα να φανώ αντάξιος των προσδοκιών. Αν μπορούσα να εκφράσω την περίοδο των εξετάσεων με μια λέξη, αυτή θα ήταν “επιμονή”. Επιμονή για να περάσω στο πανεπιστήμιο της επιλογής μου, αναμένοντας αυτό να μου προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις και ευκαιρίες. Το ΟΠΑ υπήρξε η πρώτη μου επιλογή, αφού αποτελεί το καλύτερο ελληνικό οικονομικό πανεπιστήμιο, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει σπουδαίοι επιστήμονες με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με μεθοδικό διάβασμα και πρόγραμμα πέτυχα τον στόχο μου, χωρίς να σταματήσω ούτε να παίζω βιντεοπαιχνίδια στην καθημερινότητά μου αλλά ούτε και να στερηθώ τις βόλτες μου τα Σαββατοκύριακα. Καλή μας φοιτητική ζωή και σταδιοδρομία στην ακαδημαϊκή μας πορεία!».Φωτεινή-Χριστίνα Μπαράκα
Τμήμα Στατιστικής

«Είμαι πολύ χαρούμενη και υπερήφανη που η βαθμολογία μου μού επέτρεψε να εισαχθώ στη σχολή που είχα ως στόχο. Επίσης, νιώθω ευγνωμοσύνη για τους καθηγητές, συγγενείς και συμμαθητές που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Ήταν μια χρονιά με αρκετή και μεθοδική μελέτη. Στο ΟΠΑ με εντυπωσίασε η άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας και προσδοκώ εκεί να αποκτήσω γνώσεις, εμπειρίες και τα εφόδια για μια ωραία επαγγελματική σταδιοδρομία. Σε πέντε χρόνια από σήμερα ονειρεύομαι να είμαι μέλος ενός μεγάλου οργανισμού και θα ήθελα τα αποτελέσματα των αναλύσεών μου να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της χώρας μου. Θαυμάζω πολλούς διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και θα ήθελα κάποια μέρα να γίνω κι εγώ μία από αυτούς».

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 44ο – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022