Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων

Στο βιβλίο «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων» (Κλειδάριθμος, Αθήνα 2000) ο Stephen R. Covey παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση για την επίλυση προσωπικών και επαγγελματικών προκλήσεων, που ονομάζει «μετατόπιση παραδείγματος», προσανατολισμένη στη μετατόπιση της οπτικής απέναντι σε αυτές από την άποψη της αντίληψης, κατανόησης και ερμηνείας τους.

Όταν εγκλωβιζόμαστε μέσα σε ένα πρόβλημα, ο συγγραφέας προτείνει ένα διαφορετικό επίπεδο σκέψης, μία επικεντρωμένη σε αρχές και «εκ των έσω» προσέγγιση στην προσωπική και διαπροσωπική αποτελεσματικότητα. Το νέο επίπεδο σκέψης μάς συμβουλεύει να είμαστε το πρόσωπο που ακτινοβολεί θετική ενέργεια και αποφεύγει την αρνητική, αντί να την ενισχύει, αν επιθυμούμε να έχουμε έναν ευτυχισμένο γάμο ή σχέση. Να είμαστε πιο συνεπείς και συμπονετικοί αν θέλουμε συνεργάσιμα και ευχάριστα παιδιά. Να είμαστε πιο υπεύθυνοι, χρήσιμοι και επωφελείς αν επιθυμούμε ελευθερία και ανεξαρτησία. Να είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης αν θέλουμε να μας εμπιστεύονται. Η εκ των έσω προσέγγιση ορίζει ότι οι προσωπικές νίκες έρχονται πριν από τις δημόσιες, ενώ η τήρηση των υποσχέσεων προς τον εαυτό μας προηγείται της τήρησης των υποσχέσεων προς τους άλλους. Η αλλαγή στη θεώρηση βασίζεται σε επτά συνήθειες, επτά αρχές της διαπροσωπικής επικοινωνίας, που αν εξετάσουμε προσεκτικά και αξιολογήσουμε την προσωπική μας τοποθέτηση σε αυτές αποτελούν το κλειδί για μια αναπτυξιακή πορεία η οποία οδηγεί προοδευτικά στην υπεύθυνη ανεξαρτησία και στην αποτελεσματική αλληλεξάρτηση.

Με διεισδυτικές επισημάνσεις και χαρακτηριστικές αληθινές ιστορίες, ο συγγραφέας καλύπτει βήμα προς βήμα τη διαδρομή για να φτάσουμε να ζούμε με δικαιοσύνη, ακεραιότητα, εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στη συλλογή της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΠΑ.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 41ο - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021