Οι 11 νέοι του ΟΠΑ στην ελληνική λίστα του Forbes 30 under 30

Οι έξι απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του 2023, έγιναν οι «11» στην περίφημη λίστα των «Forbes 30 under 30» για την Ελλάδα, των πιο επιτυχημένων δηλαδή νεαρών επιχειρηματιών κάτω των 30 ετών. Όλοι τους επελέγησαν για τις καινοτόμες ιδέες τους, για την επιτυχημένη υλοποίησή τους και κυρίως για το σημαντικότερο όλων: τη διάθεσή τους να προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου τους άλλωστε ήταν- πέραν της επιστημονικής γνώσης- να  βοηθήσει τους αποφοίτους του να αναπτύξουν αποτελεσματικές δεξιότητες, να καινοτομήσουν και να ξεχωρίσουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η συμμετοχή των νέων σε ομάδες εργασίας και σε διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τους παρέχει ευκαιρίες, πριν ακόμα από την αποφοίτησή τους, να μετατρέψουν νέες ιδέες σε επιχειρηματική δραστηριότητα, συχνά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα «11» νέα μέλη του Ιδρύματος στη λίστα «Forbes 30 under 30 Greece 2024» μίλησαν στην «ΟΠΑ News» για τις ιδέες και τα σχέδιά τους.

 

Αγγελίνα Τερλάκη
Απόφοιτη Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
και συνιδρύτρια της Red Dot Analytics

Αντικείμενο της εταιρείας είναι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κέντρων δεδομένων, με την εταιρεία να δημιουργεί ψηφιακά αντίγραφα κτηρίων αναλύει στην συνέχεια το εικονικό μοντέλο και να προτείνει βελτιστοποιήσεις για να γίνουν πιο «πράσινα».

«Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούσαν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και η κλίση μου σε αυτούς τους τομείς ενισχύθηκε μέσω συνειδητών επιλογών που έκανα για τις σπουδές μου» λέει σήμερα η Αγγελίνα. «Αρχικά, σπούδασα στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ, και στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στην εμπορικοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών στη Σιγκαπούρη, στο Nanyang Technological University (NTU)».

«Εκεί ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα από τα ερευνητικά κέντρα του NTU» συνεχίζει. «Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, ανακάλυψα ένα ερευνητικό έργο με μεγάλες προοπτικές να βοηθήσει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των data centres. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Καθηγητή, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε αυτήν την έρευνα σε μια startup και να εισαγάγουμε το προϊόν στην αγορά στις αρχές του 2021».

Η Red Dot Analytics, αναγνωρίστηκε για την καινοτομία της και ξεκίνησε να διευρύνεται στην αγορά της Ασίας, κερδίζοντας διακρίσεις. Το 2023 ανακοινώθηκε ως μια από τις «100 Startups to Watch» από το Forbes Asia, ενισχύοντας τη θέση της ως μία από τις πιο προοδευτικές και καινοτόμες startups στην περιοχή.


 

Σπύρος Μίχας
Απόφοιτoς Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
και ΠΜΣ στην Ανάπτυξη και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων του ΟΠΑ
και συνιδρυτής της Joule

«Η πορεία μου από το σχολείο μέχρι τις σπουδές μου στο ΟΠΑ διαμόρφωσαν την κατεύθυνση της επαγγελματικής μου πορείας, παρέχοντάς μου χρήσιμες γνώσεις για τον κόσμο της τεχνολογίας και των startups» λέει ο Σπύρος.

«Η μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση μου προσέφερε το θεωρητικό υπόβαθρο και τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και διαχείριση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων.

Μαζί με τους αγαπημένους φίλους μου, το Γιώργο Παπαθεοδώρου και το Χριστόφορο Καραδήμα, δημιουργήσαμε την Joule, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας, μέσω ενός Virtual Power Plant».

 «Έτσι, ως πιστοποιημένοι traders στο χρηματιστήριο ενέργειας, παρέχουμε υπηρεσίες εκπροσώπησης των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε αυτό, καθώς και λύσεις ηλεκτροκίνησης και τηλεμετρίας ΑΠΕ» εξηγεί.

«Ωστόσο, ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι ποτέ εύκολος. Η εμπειρία που απέκτησα, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, με έμαθε πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεις ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος και τη φιλοδοξία σου, και να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.» καταλήγει ο ίδιος.

Η εταιρεία Joule, αναπτύσσει και λειτουργεί ένα Virtual Power Plant (VPP), το jHub. Στόχος της είναι η σύνδεση τεχνικής διαχείρισης διαφορετικών ενεργειακών assets και των ενεργειακών αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται η πλέον αποτελεσματική λειτουργία τους


 

Ίρια Κατρίτση
Απόφοιτη Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ
και ιδρύτρια της Nature Above

Η Ίρια σχεδιάζει και κατασκευάζει φυτεμένα δώματα στις ταράτσες μας, μεταμορφώνοντας  την καθημερινότητά μας.

«Η πορεία μου είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που σχεδίαζα όταν έδινα Πανελλήνιες» εξηγεί σήμερα η Ίρια. «Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση μου, διαδραμάτισαν οι σπουδές μου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κάλυπτε όλες τις σύγχρονες πλευρές μιας επιχείρησης – από μάρκετινγκ μέχρι προγραμματισμό και οικονομικά, αλλά κυρίως με έφερε σε επαφή με τον κόσμο των startups» αναφέρει.

«Τελειώνοντας τη σχολή, έκανα μέσω αυτής την πρακτική μου σε μια πολύ μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική, όπου πήρα εφόδια όπως τη σημασία του να νιώθουν οι εργαζόμενοι στην εταιρία περήφανοι που δουλεύουν σε αυτή και να φέρνουν το intrapreneurship ακόμα και σε μεγάλους οργανισμούς.» λέει χαρακτηριστικά.

«Η ιδέα για τα φυτεμένα δώματα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής διατριβής μου όταν ήμουν στο  Business School του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και αποφάσισα αντί να πάω στο Λονδίνο για δουλειά, να γυρίσω στην Ελλάδα και να ξεκινήσω την εταιρία μου από το μηδέν με κεφάλαιο 2.000 ευρώ που δανείστηκα από τους γονείς μου και τους τα επέστρεψα με το πρώτο έργο μου. Η Nature Above έχει στόχο να βελτιώσει το αστικό μικροκλίμα και τις ζωές των ανθρώπων και να αναβαθμίσει αισθητικά τις πόλεις. Κλείνοντας θα ήθελα να πω σε όποιον σκέφτεται την επιχειρηματικότητα και τον φοβίζει ότι ποτέ δε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, απλά να ξεκινήσει χωρίς να έχει το τέλειο προϊόν – αρκεί να λύνει ένα πρόβλημα, να υπάρχει ένα minimum viable product και να ξεκινήσει να δοκιμάζεται από τους target customers, οι οποίοι θα τον οδηγήσουν στο επόμενο βήμα!» καταλήγει η Ίρια.


 

 

Αντώνης Πολίτης
Φοιτητής Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
και δημιουργός της CareXchange
Κλάδος: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ CAREXCHANGE

Το όραμα του Αντώνη ήταν μια πλατφόρμα που κάνει εύκολη και διαφανή τη διαδικασία δωρεών σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

«Το δικό μου startup ταξίδι ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια, όταν και πήρα απόφαση να κυνηγήσω την υλοποίηση της ιδέας μου, παρά τη νεαρή μου ηλικία (19 τότε) και την προφανή έλλειψη εμπειρίας» διηγείται. «Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε και από ανάγκη για κάποιο αρχικό κεφάλαιο, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η επιχείρηση στα πρώτα της βήματα. Έτσι, παράλληλα με τις σπουδές, έπιασα δουλειά ως barista, ενώ κάθε μέρα ανυπομονούσα για αυτές τις τελευταίες ώρες της μέρας αργά το βράδυ, που αφιέρωνα στο “project”, όπως το αποκαλούσα τότε. Η σωματική και ψυχική κούραση δεν με πτοούσε, γιατί η αδρεναλίνη του να κυνηγάς το όνειρο σου υπερισχύει και τα δύο» αναφέρει.

«Η φοίτησή μου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ μου έχουν δώσει σημαντικές επιμέρους γνώσεις και εφόδια, με αντίκτυπο στην επιχειρηματική μου πορεία. Όμως οι γνώσεις παραμένουν σκέτες πληροφορίες, αν δεν πάρεις την πρωτοβουλία, εκτεθείς στην αβεβαιότητα, και κατανοήσεις στην πράξη την αξία τους» καταλήγει.


 

Έλενα Κορακιανίτη, Κωνσταντίνος Αρετάκης, Αφροδίτη-Νεφέλη Χρονοπούλου, Άννα-Μαρία Πέτρου

Κωνσταντίνος Αρετάκης,
Έλενα Κορακιανίτη,
Άννα-Μαρία Πέτρου,
Αφροδίτη-Νεφέλη Χρονοπούλου

Απόφοιτοι του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ
και δημιουργοί της ViceΑbroad

Αντικείμενο ενασχόλησης τους ο τουρισμός.

Ο Κωνσταντίνος Αρετάκης, δηλώνει ότι «ως συνιδρυτής και CEO της VibeAbroad, είμαι χαρούμενος που μοιράζομαι το ταξίδι μας μαζί σας, το οποίο ξεκίνησε όταν η Νεφέλη, με αφορμή την επίλυση των προκλήσεων του ταξιδιού και της σύνδεσης με νέους ανθρώπους και πολιτισμούς, με κάλεσε να για να πάρουμε μαζί μέρος στο Idea Platform του Capsule T που επικεντρώνονταν στον τουρισμό. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ένα σύνολο διαφορετικών δεξιοτήτων, φέραμε την Άννα Μαρία και την Έλενα, συμπληρώνοντας τη δυναμική μας ομάδα».

 «Το VibeAbroad σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, μια περίοδος αδιάκοπης εργασίας. Βγήκαμε στους δρόμους, συλλέγοντας εμπειρίες από πρώτο χέρι από ταξιδιώτες, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα».

«Είναι μια πλατφόρμα που ενώνει ταξιδιώτες και ντόπιους σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με νέους τόπους και ανθρώπους. Αυτό το ταξίδι μας δίδαξε τη σημασία της προσαρμοστικότητας, της ομαδικής εργασίας και της αδιάκοπης επιδίωξης του οράματός μας».

Και στέλνει το μήνυμα σε όσους ξεκινούν την επιχειρηματική τους πορεία «να αγκαλιάζουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη». «Το πιο σημαντικό, μείνετε πιστοί στο όραμά σας αλλά να είστε ευέλικτοι στην προσέγγισή σας. Ο δρόμος της επιχειρηματικότητας είναι απρόβλεπτος, αλλά με πάθος και επιμονή, οι ανταμοιβές είναι ανυπολόγιστες» λέει ο Κωνσταντίνος.


 

Παναγιώτης Κυριακόπουλος
Απόφοιτος Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
και ερευνητής στον χώρο της κατασκευής των τεχνολογικών πάρκων

Ο Παναγιώτης είναι διδάκτορας διεθνούς επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Enterprise Research Centre του Warwick Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μέσα από τη μελέτη του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και των διεθνών πρακτικών στο Μεξικό, κατάφερε να βοηθήσει μέσα από ομιλίες και workshops, νεοφυείς επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Μεξικό να διεθνοποιηθούν στο εξωτερικό.

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που ξεκίνησα από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς μου παρείχε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία» δηλώνει ο ίδιος σήμερα. «Είναι αλήθεια ότι όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα τεχνολογικά πάρκα στο εξωτερικό, είχα μεγάλα όνειρα, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρίσκομαι στη λίστα του Forbes 30 under 30!» αναφέρει

«Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα ανοίγει πόρτες σε έναν κόσμο πολλών ευκαιριών, οπότε οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται την αβεβαιότητα, αλλά να την αντιμετωπίσουν ως ευκαιρία για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό. Καθώς ο δρόμος δεν είναι πάντα εύκολος και θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια, είναι σημαντικό να διατηρούν αφοσίωση στους στόχους τους, και πάνω απ' όλα, να μην εγκαταλείπουν ποτέ! Η γνώση που αποκτά κανείς στα ακαδημαϊκά ιδρύματα πρέπει να επιστρέφεται πίσω στην κοινωνία, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας μας στους τομείς κάθε ειδικότητας.» καταλήγει.


 

Οι συνιδρυτές της Hobsido (από αριστερά) Πέτρος Σιάχος, Γιώργος Μουτσόπουλος, Ερρίκος Τζίμας

Πέτρος Σιάχος,
Ερρίκος Τζίμας

Απόφοιτοι Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ
ιδρυτές της Hobsido

«Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν εγώ» λέει ο Πέτρος Σιάχος, «και o συμφοιτητής μου Ερρίκος Τζίμας, βρεθήκαμε στην ίδια ομάδα εργασίας στο μάθημα της Επιχειρηματικότητας. Ο Ερρίκος, ο οποίος διέθετε εμπειρία στις εκτιμήσεις ακινήτων καθώς και στη μηχανική μάθηση, πρότεινε να έχουμε ως θέμα στην εργασία την αυτόματη εκτίμηση ακινήτων χρησιμοποιώντας ΑΙ». «Με το πέρας της εργασίας συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε την ιδέα. Ο Ερρίκος κατασκεύασε την πρώτη έκδοση των μοντέλων εκτίμησης και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να χτίσουμε την αρχική ομάδα της Hobsido και να τη μετατρέψουμε σε μια εταιρεία που οραματίζεται τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού real estate».

Στην ερώτηση «με ποιόν τρόπο σας βοήθησε το ΟΠΑ» απαντά ότι «τα μαθήματα του Τμήματος μας έδωσαν την απαραίτητη γνώση ώστε να κάνουμε τα πρώτα βήματα. Συγκεκριμένα, τα μαθήματα Τεχνολογίας των κυρίων Διομήδη Σπινέλλη και Παναγιώτη Λουρίδα, και Επιχειρηματικότητας της κυρίας Κατερίνας Πραματάρη. Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ (ACEin) και η μέντορας μας Έλλη Διακαναστάση, μας βοήθησαν να πάμε από την ιδέα στην πράξη».

Όπως εξηγούν, η Hobsido κατάφερε σύντομα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της κάποιες από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες του κλάδου, κατασκευαστικές εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα, ενώ στόχος της είναι η επέκτασή της στο εξωτερικό. «Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα η οποία βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του γρήγορα και δωρεάν, συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα χαρακτηριστικών» καταλήγει ο Γιώργος.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 50ο – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023