ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Νέα Εποχή σε Ανάλυση Δεδομένων και Στατιστική

Πώς η μέτρηση και η κατανόηση και της αβεβαιότητας με τη χρήση δεδομένων μπορεί να βελτιώσει κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας


Επιμέλεια Αφιερώματος:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΖΟΥΦΡΑΣ
Καθηγητής Στατιστικής και
Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ
 

Η Στατιστική είναι μια σχετικά σύγχρονη επιστήμη που αναπτύχθηκε κυρίως τον 20ό αιώνα με βάση τα μαθηματικά. Από τα τέλη του 20ού αιώνα η Στατιστική άρχισε να αλλάζει φύση και από μια «μαθηματική» επιστήμη άρχισε να γίνεται μια «υπολογιστική» επιστήμη που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία. Συνεπώς οι σύγχρονοι στατιστικοί επιστήμονες πρέπει να γνωρίζουν καλά μαθηματικά (για τα θεμέλια της επιστήμης), να έχουν υψηλές προγραμματιστικές δεξιότητες, να αναλύουν αποτελεσματικά δεδομένα και στο τέλος της ημέρας να μπορούν να παρουσιάσουν μια ιστορία βασισμένη σε δεδομένα με τη μορφή ενός επιστημονικού ή δημοσιογραφικού άρθρου (ανάλογα σε ποιον απευθύνονται). Αυτή η end-to-end προσέγγιση που πρέπει να έχει ένας στατιστικός, καθιστά τη σύγχρονη Στατιστική μια επιστήμη εξαιρετικά απαιτητική αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ο στατιστικός στη σημερινή εποχή αποτελεί βασικό πυλώνα της γενικότερης επιστήμης των δεδομένων. Είναι ένας επιστήμονας που λύνει προβλήματα άλλων επιστημόνων με τη χρήση πιθανοθεωρητικών και μαθηματικών μοντέλων που μαθαίνουν από δεδομένα. Μεγάλο κομμάτι αυτών των τεχνικών ονομάζεται «Μηχανική Μάθηση» και «Τεχνητή Νοημοσύνη». Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, στον 21ο αιώνα, τα πάντα γύρω μας είναι αριθμοί και δεδομένα. Συνεπώς μόνο ένας επιστήμονας που τους κατανοεί μπορεί να βγάλει άκρη, να χτίσει και να ερμηνεύσει μαθηματικά μοντέλα που έχουν νόημα.

Αυτό που είναι σημαντικό ως κοινωνία είναι να εκπαιδεύσουμε τα μέλη της έτσι ώστε να μπορούν κατανοήσουν τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα στατιστικά μοντέλα και πώς ερμηνεύεται η αβεβαιότητα. Αν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε λιγότερους αρνητές των εμβολίων και των επιστημών, θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αθλητών μας, των ομάδων μας αλλά και των επιχειρήσεών μας, θα κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και η κοινωνία και θα πάρουμε καλύτερες αποφάσεις σε δικαστικές αποφάσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρξει σύγκλιση της δημοσιογραφίας με την επιστήμη της Στατιστικής και των δεδομένων καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθούν τα αυθαίρετα συμπεράσματα και τα fake news. Η κοινωνία μας πρέπει να βασιστεί σε γεγονότα, δεδομένα και αμερόληπτες, σωστές στατιστικές αναλύσεις.

Σε αυτό το τεύχος του «ΟΠΑ News», μια ομάδα έμπειρων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναδεικνύουν όλα τα παραπάνω θέματα.

Γράφουν οι:

Στατιστική, μεροληψίες και λήψη αποφάσεων στην εποχή της πανδημίας
ΝΙΚΟΣ ΔΕΜΙΡΗΣ | Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ.

Προβλεπτικά Στατιστικά Μοντέλα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΝΤΟΣ | Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ.

Sports Analytics
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΛΗΣ | Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΖΟΥΦΡΑΣ | Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ.

Tο βασίλειό μου για μια...πυξίδα αλήθειας
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ | (PH.D.) Υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων ΝΑ Ευρώπης, SAS Institute.

Ψυχομετρία
MAARTEN MARSMAN |  Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Ο ρόλος της ανάλυσης δεδομένων στην υποστήριξη της Δικαιοσύνης
FRANCO TARONI | Καθηγητής Εγκληματολογικής Στατιστικής στη Σχολή Εγκληματολογικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Ελβετία).
SILVIA BOZZA | Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας (Ιταλία) και Ερευνήτρια στη Σχολή Εγκληματολογικής Δικαιοσύνης, Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Ελβετία).  

Δημοσιογραφία δεδομένων
ΚΕΛΛΥ ΚΙΚΗ | Δημοσιογράφος δεδομένων, Project Manager iMEdD Lab στον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (imedd.org)

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 44ο – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022