MBA International

Με κλίμα συγκίνησης, χαράς και υπερηφάνειας, οι φοιτητές, απόφοιτοι, καθηγητές και υποστηρικτές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό – MBA International (imba. aueb.gr) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συγκεντρώθηκαν σε μια λαμπρή τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια της επιτυχημένης του πορείας.

Φέτος το ΟΠΑ γιορτάζει άλλο ένα σημαντικό ορόσημο, την 20ή επέτειο από την πρώτη ορκωμοσία αποφοίτων του MBA International.

Σε αυτή την εικοσαετία το MBA International, που διδάσκεται εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, απέκτησε διεθνή αναγνώριση, έλαβε σημαντικές διακρίσεις και βραβεία και εξελίχθηκε σε ένα διεθνούς εμβέλειας Πρόγραμμα, με ένα ισχυρό δίκτυο φοιτητών, αποφοίτων και καθηγητών παγκοσμίως. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Πρύτανη του ΟΠΑ, καθηγητή Εμμανουήλ Γιακουμάκη, ο οποίος τόνισε ότι τα ξενόγλωσσα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών αποτελούν καταλύτες διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του πανεπιστημίου. Ακολούθησε χαιρετισμός μελών του Business Advisory Council (BAC), και συγκεκριμένα της κυρίας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, αντιπρόεδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και της κυρίας Λίτσας Παναγιωτοπούλου, γενικής γραμματέως του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Διευθυντής του MBA International, Αναπλ. Καθηγητής Klas Eric Soderquist

Ο Διευθυντής του MBA International, Αναπλ. Καθηγητής Klas Eric Soderquist

Κεντρικές ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν δύο κορυφαία στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, έχοντας αναλάβει προσφάτως καθήκοντα γενικής διευθύντριας της Google για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μίλησε για την προσωπική και επαγγελματική της πορεία, με τις δυσκολίες που έγιναν ευκαιρίες και την οδήγησαν στην ηγεσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και στην καρδιά των εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας. Η κυρία Κατερίνα Βλάχου, γενική διευθύντρια της Mondelez Ελλάδας και Κύπρου, επισήμανε τη σημασία της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και πώς αυτή εφοδιάζει τα στελέχη ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις προκλήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι η ύπαρξη Προγραμμάτων όπως το MBA International προσδίδουν σιγουριά όσον αφορά το επίπεδο και την ποιότητα των ηγετικών στελεχών.

Ακολούθησε βίντεο με χαιρετισμό του ιδρυτικού διευθυντή του MBA International και πρώην Πρύτανη του ΟΠΑ, καθηγητή Γρηγορίου Πραστάκου (Dean, School of Business – Stevens Institute of Technology, ΗΠΑ), ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα και στους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στη γέννηση και εξέλιξη του Προγράμματος. Στη συνέχεια ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης παρουσίασε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον αντίκτυπό του στην απασχολησιμότητα και στις επιχειρησιακές διαδικασίες. Ο καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και διευθυντής του MBA International μέχρι το 2017, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, αλλά και στα επιτεύγματα του Προγράμματος κατά τα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας τη σημασία τού να παραμένει κάποιος ευέλικτος, ανοικτός στις αλλαγές και καινοτόμος σε δύσκολες περιόδους. Από πλευράς μου, ως νυν διευθυντή του MBA International, δόθηκε έμφαση στους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες του Προγράμματος: το όραμα, τη συνεχή εξέλιξη σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς και την καλλιέργεια της επιχειρηματικής νοοτροπίας σε όλες του τις δράσεις.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών προβλήθηκαν βίντεο με στιγμιότυπα των 20 ετών λειτουργίας του Προγράμματος και χαιρετισμούς αποφοίτων και καθηγητών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία σε διευθυντές και καθηγητές του Προγράμματος, σε διακεκριμένους αποφοίτους, καθώς και στις εταιρείες Πλαίσιο Computers Α.Ε.Β.Ε., Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και EOS Capital Partners για τη συμβολή και μακρόχρονη υποστήριξή τους στο Πρόγραμμα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» και χορηγοί επικοινωνίας οι epixeiro.gr, globalsustain. org, kariera.gr, skywalker.gr και stentoras.gr