«Η χρονιά που ζήσαμε...»

Πρωτοετείς του ΟΠΑ μοιράζονται την εμπειρία και τις σκέψεις τους


Σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία, βρίσκονται οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων για ακόμα ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Μέσα σε αυτούς και οι φετινοί πρωτοετείς.

Για την «ψηφιακή μετάβαση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τα κίνητρα που είχαν για να συνεχίσουν να ονειρεύονται μίλησαν στην «ΟΠΑ News» τα νέα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ευελπιστώντας πως η κατάσταση αυτή θα αλλάξει το συντομότερο και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πανεπιστήμιό τους από κοντά.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, εξάλλου, είναι δύσκολα για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, που φέτος «εγκλωβίστηκε» πίσω από τις οθόνες ενός υπολογιστή.

Ιδού τι ανέφεραν πρωτοετείς του Ιδρύματος:

 

«Σχετικά εύκολη θα χαρακτήριζα τη μετάβασή μου στο Πανεπιστήμιο, καθώς ήρθε το ίδιο στον χώρο μου, μέσω του υπολογιστή μου. Με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι παρακολουθώ διαλέξεις στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει, αν και οι συνθήκες δεν είναι οι πλέον ιδανικές. Βρίσκω το κουράγιο και συνεχίζω, ελπίζοντας πως σύντομα θα βρισκόμαστε στα αμφιθέατρα, να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε. Θα συμβούλευα τον καθέναν σας να μη διστάσει να επικοινωνήσει με τους συμφοιτητές του. Παρόλο που δεν γνωριζόμαστε, οι περισσότεροι βιώνουμε παρόμοια συναισθήματα και ίδιους προβληματισμούς. Η επικοινωνία μπορεί να μας φέρει πιο κοντά, βοηθώντας μας να δούμε την κατάσταση λίγο πιο αισιόδοξα».

Μαρία Παπαβασιλείου, φοιτήτρια Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

 

«Η διαδικτυακή διδασκαλία δεν επέτρεψε την ουσιαστική γνωριμία των φοιτητών μεταξύ τους και με τους καθηγητές, ούτε και έδωσε την αίσθηση αλλαγής του χώρου διεξαγωγής των μαθημάτων. Τελικά η μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συντελέστηκε τόσο ομαλά, ώστε δεν έγινε βαθιά αισθητή! Στις δύσκολες αυτές καταστάσεις, κίνητρο για αισιοδοξία αποτελεί η πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Επιπλέον, η στοχοπροσήλωση και η δίψα για συνεχή πρόοδο εμπνέουν τη συνέχιση της προσπάθειας με τους ίδιους ρυθμούς και σε αυτό το εξάμηνο. Ο εγκλεισμός αποτελεί μια πρόκληση για αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου και αποδοτικότερη οργάνωση της μελέτης, ώστε να αξιοποιηθεί για καλύτερες επιδόσεις, καθώς και απόλαυση μορφών γνήσιας ψυχαγωγίας, όπως η ανάγνωση, η τέχνη και η άθληση».

Αλβιόνα Μάντσο, φοιτήτρια Τμήματος Πληροφορικής

 

«Το ξεκίνημα αυτής της χρονιάς μάς έβγαλε από τα σχολικά θρανία και μας άνοιξε τις πύλες του Πανεπιστημίου – ενός διαδικτυακού Πανεπιστημίου. Από αυτή την αλλαγή δεν έλειψε η αγωνία, αλλά και ο ενθουσιασμός για τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί η απομάκρυνση από τον πανεπιστημιακό χώρο, το ενδιαφέρον για το αντικείμενο που διδασκόμαστε μας ωθεί να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας. Το σημαντικό είναι να αξιοποιούμε στο μέγιστο τα ερεθίσματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο, οργανώνοντας κατάλληλα τον χρόνο μας για την παρακολούθηση των διαλέξεων και τη μελέτη των μαθημάτων».

Άννα Κονιδάρη, φοιτήτρια Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης