Η εποχή των μεγάλων αλλαγών ως παράθυρο ευκαιριών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΩΝΗΣ
Πρύτανης του ΟΠΑ
 

Είναι κοινότοπο, αλλά όλοι, πλέον, αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο των μεγάλων αλλαγών, μετασχηματισμών και ανακατατάξεων. Τόσο από μακρο-οικονομική όσο και από μικρο-οικονομική σκοπιά. Αλλαγές στο γεωπολιτικό πεδίο, σε συμμαχίες και συνεργασίες, στην τεχνολογία, στη δομή και λειτουργία των αγορών, στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Οι απειλές που υπάρχουν είναι μεγάλες, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται είναι πολύπλευρες και εκτεταμένες σε όλα τα επιστημονικά και ερευνητικά πεδία, με εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Και αφορούν όλους μας, πλέον, από το ίδιο το Κράτος έως τον κάθε πολίτη, αλλά πολύ περισσότερο τη νέα γενιά. Έχουμε χρέος να μετατρέψουμε τις κατεστημένες αντιλήψεις σε καινοτόμες δράσεις και πρακτικές και να δώσουμε τα εφόδια στη νέα γενιά για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολογεί διαρκώς τα νέα δεδομένα και υλοποιεί ως εκπαιδευτικό ίδρυμα την αποστολή του, ώστε να προσφέρει στους φοιτητές και αποφοίτους του όλες τις διαστάσεις της σύγχρονης γνώσης, τις ικανότητες, αλλά και τις συνεργασίες που απαιτούνται για να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται. Τα επιτεύγματα του επιστημονικού και ερευνητικού μας δυναμικού, οι διεθνείς διακρίσεις τους, αλλά και οι πρωτοπόρες συνεργασίες μας με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις, επιβεβαιώνουν τον στρατηγικό προσανατολισμό και την εκπλήρωση της αποστολής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με βάση αυτές τις νέες προκλήσεις, πραγματευόμαστε σε αυτό το τεύχος της εφημερίδας – με το ειδικό αφιέρωμα – τις εξελισσόμενες τάσεις στο επιστημονικό πεδίο της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού. Οι τάσεις αυτές αφορούν τόσο τους επαγγελματίες του χώρου όσο και τους φοιτητές και αποφοίτους που αναζητούν την πρώτη ή τη μετέπειτα εργασία τους στο μονοπάτι της επαγγελματικής τους καριέρας. Οι διακεκριμένοι επιστήμονες του πεδίου των ανθρώπινων πόρων αναλύουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων θεμάτων.

Τέλος, από το τεύχος αυτό, εγκαινιάζουμε μόνιμη στήλη με τίτλο «Project Equality». Ο στόχος της στήλης είναι να αναδείξει εμπειρίες και απόψεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ με σημαντική επαγγελματική και επιστημονική παρουσία σε θέματα Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπεριληπτικότητας.


Καλό καλοκαίρι!

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 43ο – ΙΟΥΝΙΟΣ 2022