Γκάζι: Ένας ακόμη σταθμός του Zero Waste Future

Σύμπραξη της Coca-Cola με τον Δήμο Αθηναίων


Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, που πραγματοποιεί η Coca-Cola στην Ελλάδα από το 2018, ταξίδεψε πρόσφατα σε έναν νέο συναρπαστικό προορισμό: το Γκάζι στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Στο πλαίσιο αυτό, ένα κινητό «πράσινο» σημείο και η ομάδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης επισκέπτονται 15 γνωστές πλατείες της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να ζυγίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους και να κερδίζουν εκπτωτικά κουπόνια, που μπορούν να αξιοποιήσουν σε μία από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος.

Ενδεικτικά, το «πράσινο» σημείο έχει ήδη παρουσία στα Άνω Πατήσια, στην πλατεία της Πανόρμου, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, στην πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή και στην πλατεία στο Μοναστηράκι. Ακόμη, κάδοι ανακύκλωσης 4 χωριστών ρευμάτων έχουν τοποθετηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στην πλατεία στο Γκάζι και στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερες από 60 επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίες μέσα από δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευση στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και χρήση ειδικού εξοπλισμού έχουν μπει σε προοπτική μηδενικών απορριμμάτων.

Μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, η κοινωνική πλατφόρμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων. Άλλωστε, η ανακύκλωση έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα της Αθήνας και, εκτός από τη σημαντική αύξηση των υποδομών και οχημάτων ανακύκλωσης, ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τη διαχείριση βιοαποβλήτων, όπου έχουν ενταχθεί νοσοκομεία, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διευρύνοντας την πρωτοβουλία σταδιακά σε όλη την πόλη. Το Zero Waste Future έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης της προσπάθειας αυτής σε καταστήματα στο Γκάζι.

«Η Αθήνα ανεβάζει σταθερά τα ποσοστά ανακύκλωσης. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προωθεί την κουλτούρα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα όλων μας. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που φέρνουν την Αθήνα πιο κοντά στο περιβάλλον και στην προστασία του», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Η συνεργατική κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποιείται εδώ και μία τετραετία σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), αποτελώντας έμπρακτη απόδειξη του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα.

Με πιλοτική αφετηρία την πόλη της Θεσσαλονίκης το 2018, το Zero Waste Future έχει πλέον διευρύνει το πεδίο δράσης του σε πολλές περιοχές και ακόμα περισσότερους τομείς της καθημερινότητας, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, δημοφιλείς ελληνικές παραλίες, το Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές, φέρνοντας τους πολίτες ακόμη πιο κοντά σε έναν τρόπο ζωής μηδενικών απορριμμάτων.

Έως σήμερα, στο πλαίσιο των δράσεων του Zero Waste Future, έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 510 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί περισσότεροι από 480.000 πολίτες μέσω δράσεων εκπαίδευσης που επικεντρώνονται στην ανακύκλωση, στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στη νέα ζωή που μπορούν να λάβουν τα πλαστικά απορρίμματα.