Το ετήσιο ραντεβού της καινοτομίας με το μέλλον
Της Ράνιας Λιανού,
Communications Manager στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ
Από αριστερά Παύλος Νομικός, Senior Manager-Technology και Γιάννης Κρασονικολάκης, Director Technology της Grant Thornton
Περισσότεροι από 130 νέοι developers, ερευνητές, startups και επαγγελματίες έδωσαν το «παρών» στο AI Hackathon Greece 2025, το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 21-23 Φεβρουαρίου. Για τρεις ολόκληρες ημέρες, η Αθήνα έγινε το επίκεντρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της καινοτομίας.
Κορυφαίοι experts της Τεχνητής Νοημοσύνης και της επιχειρηματικότητας μοιράστηκαν πολύτιμη γνώση, προκλήσεις και πραγματικές εμπειρίες. Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν ο κ. Θεόδωρος Ευγενίου, Καθηγητής στο INSEAD, καθώς και ο κ. Ιορδάνης Παρασκευάς, Chief Data Officer στη ΔΕΗ, ο οποίος ανέδειξε τον ρόλο της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ενέργειας.
Στα workshops o κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Co-Founder and Tech Lead, Chair AIandMe, AICatalyst
παρουσίασε το Business Model Canvas for AI Solutions εστιάζοντας στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων για λύσεις AI. Ο κ. Ισίδωρος Σιδερίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pobuca, ανέλυσε πώς η εταιρεία αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να καινοτομήσει στον επιχειρηματικό τομέα ενώ η κυρία Βασιλική Κονιάκου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ISTlab του ΟΠΑ, και οι κ.κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος και Πέτρος Φραγκίσκος, ιδρυτικοί εταίροι της δικηγορικής εταιρίας FNG, και Γιάννης Κανελλόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της code4thought,
πραγματοποίησαν μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με την ηθική του AI και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που τη διέπουν.
Τέλος, ο κ. Ιωάννης Παναγέας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, παρουσίασε θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές της υπολογιστικής θεωρίας και της μάθησης πολλαπλών παραγόντων.
Οι πρώτες ομάδες που ξεχώρισαν ανά κατηγορία CobeBros (επάνω) και Lightwave (κάτω)
33 ομάδες, 33 ιστορίες καινοτομίας
Συνολικά, 33 ομάδες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και παρουσίασαν τις λύσεις τους σε δύο διαφορετικά σκέλη:
● Open Track AI Finals, όπου 14 ομάδες διαγωνίστηκαν παρουσιάζοντας πρωτότυπες AI-based εφαρμογές.
● Challenge-Based AI Finals, με 19 ομάδες που ανέπτυξαν λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις προκλήσεις των εταιρειών-χορηγών που υποστήριξαν το event.
Οι παρουσιάσεις των ομάδων ξεχώρισαν για τη δημιουργικότητα, τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και την επιχειρηματική τους δυναμική. Οι διαγωνιζόμενοι αξιοποίησαν εργαλεία machine learning, deep learning και big data, ενώ κάποιες λύσεις ενσωμάτωσαν AI-driven predictive analytics, NLP και computer vision.
Από τον διαγωνισμό προέκυψαν 6 νικήτριες ομάδες, οι οποίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την καινοτομία, τη λειτουργικότητα και την εφαρμοσιμότητα των λύσεών τους:
Challenge-Based AI Finals:
1η θέση: Lightwave
2η θέση: Inf
3η θέση: CtrlAltElite
Open Track AI Finals:
1η θέση: CobeBros
2η θέση: Uplodio
3η θέση: Bestshot.ai
«Πλατφόρμα δημιουργίας, μάθησης και συνεργασίας»
«Το AI Hackathon Greece 2025 ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φέρνοντας κοντά φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους. Το επίπεδο των λύσεων που παρουσιάστηκαν ήταν εντυπωσιακό, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά καινοτόμων μυαλών μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας», τόνισε μετά την ολοκλήρωση του event, η κυρία Αγγελική Καραγιαννάκη, Managing Director του Κέντρου ACEin, και πρόσθεσε: «Το AI Hackathon δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός – είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας, μάθησης και συνεργασίας. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε την ευκαιρία σε τόσα ταλαντούχα άτομα να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.»
Ο κ. Ιορδάνης Παρασκευάς, Διευθυντής Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων / Chief Data Officer στη ΔΕΗ, ανέφερε: «Το Hackathon Greece AI 2025 ανέδειξε το εξαιρετικό επίπεδο των συμμετεχόντων και την ταχύτητα με την οποία η νέα γενιά επιστημόνων δεδομένων και προγραμματιστών μπορεί να μετατρέψει καινοτόμες ιδέες σε λειτουργικές AI εφαρμογές. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι ομάδες ανέπτυξαν λύσεις με πραγματική επιχειρηματική αξία, αποδεικνύοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά ήδη διαμορφώνει το παρόν. Στη ΔΕΗ, ως PowerTech εταιρεία, επενδύουμε σε τεχνολογίες αιχμής, αξιοποιούμε τα δεδομένα και ενσωματώνουμε την AI στην ενεργειακή διαχείριση, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τις βιώσιμες λύσεις ενέργειας. Πρωτοβουλίες όπως το AI Hackathon Greece 2025 αποτελούν κρίσιμους κόμβους διασύνδεσης μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και πραγματικών επιχειρηματικών εφαρμογών, ενισχύοντας το ταλέντο και επιταχύνοντας την καινοτομία στον κλάδο μας».
Σημειώνεται ότι το AI Hackathon Greece 2025 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη κορυφαίων εταιρειών και οργανισμών οι οποίες επενδύουν στη νέα γενιά καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων παρέχοντας πολύτιμους πόρους, mentoring και δεδομένα για τις προκλήσεις. Επιπλέον, η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από κορυφαία brands που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένα δημιουργικό περιβάλλον για τους διαγωνιζόμενους.