Εκπαιδεύοντας «φρουρούς» κυβερνοασφάλειας

Μία ελληνοβρετανική εταιρεία με περισσότερους από 320.000 εγγεγραμμένους χρήστες και 2.000.000 επισκέψεις τον μήνα


Με πρωτότυπο διαδικτυακό «παιχνίδι» μοιάζει η πλατφόρμα Hack The Box, που επιτρέπει στους χρήστες να... εκπαιδευτούν ώστε να αποφεύγουν τις κυβερνοεπιθέσεις και τη διαρροή ηλεκτρονικών δεδομένων, οι οποίες αποτελούν τη σύγχρονη «πληγή» στη λειτουργία των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς αποφοίτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διακρίθηκε το 2019 ως η πιο καινοτόμος νεοφυής εταιρεία κυβερνοασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα, μάλιστα, η ελληνοβρετανική startup που εξειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο χρηματοδοτήθηκε με 1,3 εκατ. δολάρια (σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ).

34_12.1_photo.jpg

Περισσότερα από 350 πανεπιστήμια και 700 εταιρείες έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.
Περισσότερα από 350 πανεπιστήμια και 700 εταιρείες έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Τι ακριβώς όμως κάνει η εταιρεία; Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, η Hack The Box είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για cyber security training που επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν και να επεκτείνουν τις σχετικές τους ικανότητες, καθώς και να ανταλλάξουν ιδέες και μεθοδολογίες με χιλιάδες μέλη ανά τον κόσμο. Ενσωματώνοντας στοιχεία gaming και community, παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ανταγωνιστεί άλλα μέλη και να παραβιάσει εικονικά εργαστήρια (virtual machines), παίρνοντας πόντους και ανεβαίνοντας στην εσωτερική κατάταξη της Hack The Box, μία κατάταξη που θεωρείται πλέον διεθνώς σημείο αναφοράς για γνώσεις και ικανότητες πάνω σε hacking και cyber security. Βέβαια, στη Hack The Box δεν υπάρχει φόρμα εγγραφής. Κάθε χρήστης καλείται να λύσει μία hacking challenge για να γίνει μέλος. Η πλατφόρμα προσφέρει hacking προκλήσεις και εικονικά εργαστήρια με διαβαθμισμένη δυσκολία. Κάποια απευθύνονται σε αρχάριους, ενώ άλλα απαιτούν για τη λύση τους ώρες –ή ίσως και μέρες– από μερικούς από τους πιο ικανούς χάκερ στον κόσμο. Οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν μία τεράστια γκάμα επιλογών training. Επιπλέον, μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν ιδανικές θέσεις εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Παράλληλα, χρήση της πλατφόρμας κάνουν και οι ίδιες οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων Fortune 500 επιχειρήσεων, με στόχο τόσο να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους όσο και να στελεχώσουν τα τμήματά τους με top cyber security talent. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή της η Hack The Box θεωρείται ο «τόπος συνάντησης» όλων των cyber security enthusiasts –από φοιτητές μέχρι έμπειρους επαγγελματίες του χώρου– και η κορυφαία πλατφόρμα εκπαίδευσης παγκοσμίως. Η Hack The Box σήμερα αριθμεί περισσότερους από 320.000 εγγεγραμμένους χρήστες, με 700 νέους χρήστες καθημερινά, και περισσότερες από 2.000.000 επισκέψεις τον μήνα.


Περισσότερα από 350 πανεπιστήμια και
700 εταιρείες έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.


Στην πλατφόρμα, εκτός από μεμονωμένα άτομα, μπορούν επίσης να Η Hack The Box, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Το 2019 κατάφερε να εξασφαλίσει επένδυση ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων από το fund Marathon Venture Capital. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες από την αρ χική επένδυση και το άνοιγμα των γραφείων σε Αγγλία και Ελλάδα, έχει αυξήσει σημαντικά τα μέλη της πλατφόρμας της, το εταιρικό πελατολόγιό της, καθώς και το προσωπικό της, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 40 εργαζομένους σε 12 χώρες.

«Η επιλογή του MBA δεν έγινε τυχαία», λέει στην «ΟΠΑ News» ο συνιδρυτής της εταιρείας Άρης Ζηκόπουλος σχετικά με τις σπουδές του στο Ίδρυμα. «Είχα ήδη ένα πτυχίο ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένα μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες και σχεδόν δέκα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον χώρο της πληροφορικής. Αυτό που έψαχνα ήταν

ένα πτυχίο που θα με πήγαινε πιο κοντά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί να φύγω από τη χώρα μου και κυρίως χωρίς να σταματήσω την επαγγελματική μου πορεία. Το MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα συνδύαζε όλα. Γνώρισα πολύ σημαντικούς καθηγητές, αλλά και συναδέλφους, που ο καθένας είχε κάνει τη δική του διαδρομή και έφερνε ξεχωριστή αξία στο μάθημα, στις εργασίες και στις εκτός πανεπιστημίου συνευρέσεις. Φιλίες και σχέσεις που έχουν κρατήσει έως σήμερα», καταλήγει. Πληροφορίες: www.hackthebox.eu