Αριστεία και... εκτός αμφιθεάτρου

Βραβεία και διακρίσεις για φοιτήτριες και φοιτητές του ΟΠΑ σε διεθνείς διαγωνισμούς


Για μία ακόμη φορά διακρίθηκαν σε πανευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο φοιτητές και φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχαν σε σημαντικούς διαγωνισμούς οι οποίοι έγιναν στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Κατά τ’ άλλα, φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ κατέγραψαν τις εξής πρωτιές:

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ Κωστής Ματζοράκης διακρίθηκε στον διαγωνισμό EUvsVIRUS Hackathon ως μέλος της ελληνικής ομάδας του έργου Enforce, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Digital Finance/ Availability of Emergency Health Insurance». Ο διαγωνισμός αυτός, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Απριλίου του 2020, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την εύρεση βέλτιστων λύσεων για την υποστήριξη του αγώνα κατά της πανδημίας. Σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, επιβραβεύτηκαν οι ομάδες με τις καλύτερες λύσεις ανά τομέα σε σύνολο 37 κατηγοριών. Το έργο Enforce είναι πλατφόρμα σχεδιασμένη ώστε να δίνει άμεση πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη για νοσηλεία σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου COVID-19 σε περίοδο καραντίνας. Στην τελική μορφή του μοντέλου του έργου Enforce συντέλεσε και ο επίκουρος καθηγητής του ΟΠΑ Νικόλαος Δεμίρης.

Ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ κατέκτησε την 1η, τη 2η και την 6η θέση μεταξύ 49 συστημάτων του διεθνούς διαγωνισμού ImageCLEFmed Caption 2020, όπου υποβάλλονται συστήματα που επιχειρούν να συνδέσουν αυτόματα ιατρικές εικόνες (π.χ. ακτινογραφίες) με ιατρικές έννοιες (π.χ. σωματικά όργανα ή κακοήθειες). Συστήματα αυτού του είδους μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση ιατρικών εικόνων μέσα από λέξεις- κλειδιά, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως πρώτο στάδιο επεξεργασίας σε μεγαλύτερα συστήματα που παράγουν αυτομάτως τμήματα γνωματεύσεων από ιατρικές εικόνες. Στην ομάδα του ΟΠΑ συμμετείχαν ο Βασίλης Καρατζάς (προπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής), η Βασιλική Κούγια (απόφοιτη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών), ο Ιωάννης Παυλόπουλος (μεταδιδακτορικός ερευνητής Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, συνεπιβλέπων) και ο Ίων Ανδρουτσόπουλος (καθηγητής, συνεπιβλέπων), όλοι μέλη της Ομάδας Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του ΟΠΑ.

Διακρίσεις για την Ελλάδα στον 17ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Europe Enterprise Challenge 2020» κατέκτησε η φοιτητική ομάδα Dr. IV και τα μέλη της Ιωάννης Βούγιας, Χριστιάννα Γεωργούλη  και  Αντώνης Φάρος από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές από πληθώρα πανεπιστημίων, εκπροσωπώντας 20 ευρωπαϊκές χώρες. Η ψηφιακή ιδέα Dr. IV –ένα ευφυές ευέλικτο και αυτόματο σύστημα διαχείρισης ορών σε μονάδες υγείας, με τη χρήση τεχνολογίας Internet of Things και mobile εφαρμογής– κέρδισε το Avanade Digital Innovation Award. Επίσης, στη Χριστιάννα Γεωργούλη και στον Αντώνη Φάρο απονεμήθηκε το JA Alumni Europe Leadership Award, σε αναγνώριση των ηγετικών δεξιοτήτων τους. Η ψηφιακή ιδέα Dr. IV αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», και οι φοιτητές είχαν την υποστήριξη του καθηγητή του ΟΠΑ Γεωργίου Δουκίδη, του Δρα Σταύρου Λουνή και του υποψήφιου διδάκτορα Στράτου Μπαλούτσου.

Παράλληλα, για πρώτη χρονιά διοργανώθηκε φέτος μεγάλος εταιρικός διαγωνισμός για τεταρτοετείς φοιτητές σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος. Ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της αλυσίδας καταστημάτων Du Pareil au même (DPAM) ως πραγματικό εταιρικό πρότζεκτ, με θέμα την ανάλυση και την ενδυνάμωση της εμπειρίας του πελάτη στα φυσικά καταστήματα. Την επίβλεψη των ομάδων σε ρόλο μέντορα ανέλαβε η επίκουρη καθηγήτρια του ΟΠΑ Καλυψώ Καραντινού. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αγκάλιασαν τη διοργάνωση με ενθουσιασμό, εργάστηκαν εντατικά και ιδιαίτερα αποδοτικά, επέδειξαν ιδιαίτερη δημιουργικότητα και συνεργάστηκαν άριστα με στελέχη. Οι ιδέες και οι προτάσεις τους, μάλιστα, απέσπασαν εξαιρετικά θετικά σχόλια από την επιτροπή αξιολόγησης, που απαρτιζόταν από υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου FOURLIS.