Αλλαγή στους δασμούς
Advertorial
Του ΧΑΡΗ ΣΥΡΟΥΝΗ
Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα
Οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει πάντα να αποτυπώνουν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα όχι μόνο το αποτέλεσμα παρελθόντων γεγονότων, αλλά και την ισχύουσα κατάσταση, καθώς και πληροφορίες που επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους (επενδυτές, μετόχους, πιστωτές κ.λπ.) να αντλήσουν στοιχεία για τη μελλοντική πορεία της οικονομικής οντότητας.
Όλες οι εταιρείες, είτε δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά είτε συναλλάσσονται με φορείς εκτός συνόρων, επηρεάζονται σε κάποιον βαθμό από τις συνθήκες που επικρατούν στον γεωγραφικό τους χώρο και από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Συνεπώς, η Διοίκηση, η οποία συντάσσει και εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις, πρέπει να εξασφαλίσει ότι παρέχεται η σωστή πληροφόρηση για το πώς το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον επηρέασε και μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της εταιρείας.
Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες επιχειρήσεις εμπλούτιζαν τις οικονομικές τους καταστάσεις με συνοπτικές πληροφορίες κυρίως για τυχόν επιπτώσεις από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή/και στην Ουκρανία. Φέτος, θεωρούμε σκόπιμο και εύλογο οι επιχειρήσεις να εμπλουτίσουν αυτές τις πληροφορίες με τις πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι εμφανής, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και όλες οι χώρες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναλλάσσονται με αυτές. Οι επιπτώσεις αυτές ίσως είναι άγνωστες σε αυτή τη φάση καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών για τις εμπορικές συναλλαγές και συνεχώς γίνονται αλλαγές τόσο στα ποσοστά όσο και στα είδη των εμπορευμάτων που θα επιβληθούν δασμοί.
Οι επιπτώσεις όμως θα είναι άμεσες και έμμεσες. Άμεσες για τις εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ, καθώς θα γίνει πιο ακριβό το προϊόν στην αγορά των ΗΠΑ και μπορεί να μειωθούν οι πωλήσεις ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης. Αλλά θα υπάρξουν και έμμεσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα, η αναμενόμενη αύξηση στο κόστος, καθώς είναι χρηματιστηριακό προϊόν, θα επηρεάσει το κόστος κατασκευής και όποιους άλλους κλάδους στους οποίους χρησιμοποιείται ο χάλυβας. Κατά συνέπεια, ανάλογα με το μέγεθος και τις δραστηριότητες της εταιρείας θεωρούμε εύλογο και αναμενόμενο να υπάρχει γνωστοποίηση για την επίπτωση των δασμών στην οικονομική δραστηριότητα και στα μεγέθη της εταιρείας ακόμα και αν η επίπτωση αυτή είναι μικρή ή άγνωστη. Η ενημέρωση αυτή, κυρίως για τις εισηγμένες εταιρείες, πρέπει να ξεκινήσει από τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, κάτι που κάνει την άσκηση αυτή ακόμα πιο δύσκολη καθώς, όπως προαναφέραμε, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στο ύψος και το είδος των δασμών.
Θεωρούμε σκόπιμο πριν συνταχθούν οι οικονομικές καταστάσεις να εξεταστούν τα εξής ζητήματα για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των δασμών:
- Ποια λογιστικά πρότυπα επηρεάζονται ή σε ποια πρότυπα θα πρέπει να γίνει σχετική αναφορά; Αυτό ισχύει τόσο για τις εταιρείες που συντάσσουν με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) όσο και με Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Ενδεικτικά, επίπτωση αναμένεται στα πρότυπα σχετικά με τα έσοδα, την απομείωση κ.λπ.
- Εάν υπάρχουν επιπτώσεις, να γίνει σχετικός υπολογισμός αλλά και προγραμματισμός των ενεργειών για τη μείωσή τους. Για αυτόν τον λόγο, θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει αρκετή πληροφόρηση ως προς το εάν οι επιπτώσεις των δασμών θα επηρεάσουν την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας της οικονομικής μονάδας.
- Ανάλυση των παραδοχών των σεναρίων που επεξεργάστηκε η εταιρεία για να δώσει τη σχετική πληροφόρηση. Εξίσου σημαντικό είναι εάν στο μέλλον αλλάξουν οι παραδοχές να καταγραφεί τι είχε αρχικά υπολογιστεί και τι τελικά πραγματοποιήθηκε, σχετικά με τις επιπτώσεις των δασμών.
- Τέλος, καταγραφή του βαθμού αβεβαιότητας γύρω από όλες τις παραδοχές και τις επιπτώσεις. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να παρέχουν εξασφάλιση και βεβαιότητα στον βαθμό που μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
Η Διοίκηση και οι υπεύθυνοι για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων πρέπει να έχουν ως γνώμονα για το επενδυτικό κοινό τη διαφάνεια. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα το μέλλον. Όταν υπάρχουν γεγονότα που αυξάνουν την αβεβαιότητα, τόσο η Διοίκηση όσο και οι επενδυτές και οι μέτοχοι νιώθουν ανησυχία. Σε εποχές αυξημένης αβεβαιότητας, όπως τώρα, είναι κρίσιμο να γίνει μελέτη και αξιολόγηση τυχόν επιπτώσεων κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Η Διοίκηση κάθε εταιρείας πρέπει να μετρήσει αυτή την αβεβαιότητα σύμφωνα με τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα και κανόνες και να αποτυπώσει μια σαφή και αντικειμενική εικόνα της ισχύουσας κατάστασης.
H KPMG στην ελληνική αγορά
Με περισσότερα από 50 χρόνια δράσης στην Ελλάδα, παρέχουμε μέσω 4 εταιρειών, ολοκληρωμένες ελεγκτικές, φορολογικές, λογιστικές, νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απασχολούμε στα γραφεία μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη περίπου 850 άτομα, υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, με σημαντική και εξειδικευμένη εμπειρία. Είμαστε πιστοποιημένη εταιρεία κατά τα διεθνή πρότυπα ISO 9001:2015, ISO 27001:2015, ISO 22301:2019, ISO 37001:2016, ISO 14001:2015, ISO 27001:2019, ISO 45001:2018 και ISO 20000:2018, ενώ παράλληλα διαθέτουμε και εσωτερικό Διεθνές Σύστημα Ποιότητας καθώς και Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων το οποίο εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια υλοποίησης έργων που αναλαμβάνουμε.