1η Φάση: Υποβολή Επιχειρηματικής Ιδέας
Προθεσμία: 26 Απριλίου 2017
Για τη συμμετοχή σας στην 1η φάση του διαγωνισμού καλείσθε να γράψετε μια σύντομη, σαφή και τεκμηριωμένη περιγραφή της επιχειρηματικής σας ιδέας που δε θα ξεπερνάει τις 3 σελίδες, σύμφωνα με το Έντυπο Υποβολής Επιχειρηματικής Ιδέας . Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθετε στο AUEB Management Portal και συγκεκριμένα στο σύστημα online διαχείρισης επιχειρηματικών διαγωνισμών (AUEB Competitions ), να δημιουργήσετε την ομάδα σας και να υποβάλετε το παραδοτέο σας.
Σημαντική σημείωση αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής της πρότασής σας: Παρακαλούμε μόλις πραγματοποιήσετε την "Οριστική Υποβολή" του Εντύπου Υποβολής της Επιχειρηματικής σας Ιδέας στο σύστημα AUEB Business Competitions να μας αποστείλετε ενημερωτικό email στο mke@aueb.gr, αναφέροντας: το όνομα της ομάδας και τον "αρχηγό" της και ότι έγινε οριστική υποβολή στο σύστημα και να αναμένετε επιβεβαιωτικό email από τη ΜοΚΕ ΟΠΑ. Αν δεν λάβετε επιβεβαιωτικό email η συμμετοχή σας δεν είναι έγκυρη.
Τέλη Απριλίου 2017, θα ανακοινωθούν οι ομάδες που θα προκριθούν στη 2η Φάση για την Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Εγχειρημάτων τους ή/και προϊόντων.
2η Φάση: Υποβολή Επιχειρηματικού Σχεδίου
Προθεσμία: 15 Ιουλίου 2017
Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής Ιδέας/ Νέου Προϊόντος και του Επιχειρηματικού Σχεδίου μέσω της παρακολούθησης σειράς Εξειδικευμένων Σεμιναρίων και Mentoring Sessions, σε συνεργασία με το Athens Center of Entrerpreneurship and Innovation (ACEin) του ΟΠΑ.
Σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων & συμβουλευτική καθοδήγηση
Οι ομάδες που θα προκριθούν στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού θα παρακολουθήσουν μία σειρά σεμιναρίων επιχειρηματικής επιτάχυνσης που θα ακολουθεί κλιμακωτά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας και του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη της 2ης Φάσης του Διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο της περιόδου επιχειρηματικής επιτάχυνσης, θα δοθεί η ευκαιρία οι ομάδες να λάβουν υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες στο πλαίσιο συναντήσεων - mentoring sessions. Κατά το mentoring session κάθε ομάδα θα συναντήσει κατ’ιδίαν τουλάχιστο 2 μέντορες και θα συζητήσει μαζί τους τα βασικά στοιχεία του επιχειρηματικού της μοντέλου, επωφελούμενη από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των μεντόρων.
Τα παραδοτέα της 2ης Φάσης για τις κατηγορίες (α), (β), (γ) και (δ) του Διαγωνισμού είναι το επιχειρηματικό σχέδιο του προτεινόμενου εγχειρήματος.
Για την κατηγορία (ε) τα παραδοτέα είναι: i) το Αρχείο Προδιαγραφών του Προϊόντος και ii) Ανάλυση Στοιχείων Αγοράς και Ανταγωνιστικότητας (concept προϊόντος, ανάλυση επιχειρηματικού καμβά, συνεντεύξεις πελατών/χρηστών, benchmarking product), ακριβείς οδηγίες για τα οποία θα παρασχεθούν κατά τη 2η Φάση του Διαγωνισμού και στο εξειδικευμένο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί.
Αρχές Σεπτεμβρίου 2017 θα ανακοινωθούν οι ομάδες που θα προκριθούν στην 3η φάση του Διαγωνισμού.
Η 2η Φάση ολοκληρώνεται με την υποβολή του Επιχειρηματικού Σχεδίου του προτεινόμενου εγχειρήματος στις 15 Ιουλίου 2017 και πάλι μέσω του προφίλ της ομάδας στο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης επιχειρηματικών διαγωνισμών του AUEB Management Portal.
Οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν τη 2η Φάση του Διαγωνισμού καταθέτοντας το τελικό παραδοτέο θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.
3η Φάση: Παρουσίαση των επιχειρηματικών προτάσεων των διακριθεισών ομάδων στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη των νικητριών ομάδων (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές/-τριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και οι απόφοιτοι των τελευταίων 2 ετών. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες μέχρι πέντε ατόμων. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα, μέσω της σύνθεσης ομάδων από μέλη διαφορετικής/συμπληρωματικής κατάρτισης και τεχνογνωσίας.
Όροι συμμετοχής:
• Τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας να είναι φοιτητής/τρια ή νέος απόφοιτος του ΟΠΑ.
Κατηγορίες Διαγωνισμού: Οι ομάδες επιλέγουν μία εκ των πέντε κατηγοριών στην οποία θα αναπτύξουν την πρότασή τους: (α) Χρηματο-οικονομικές Υπηρεσίες, (β) Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Τεχνολογίες Πληροφορικής, (γ) Πράσινη ή Κοινωνική επιχειρηματικότητα, (δ) Γενική Κατεύθυνση, (ε) Ανάπτυξη Προϊόντος. Διευκρινίζεται ότι στην τελευταία κατηγορία μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά προϊόντα και όχι εφαρμογές (applications) ή λογισμικό.
Εμπιστευτικότητα: Όλες οι επιχειρηματικές ιδέες θα αντιμετωπιστούν με απόλυτη εμπιστευτικότητα σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού και το μόνο που θα δημοσιευτεί θα είναι το όνομα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θα βραβευτεί, μαζί με μία σύντομη περιγραφή την οποία η ομάδα θα πρέπει να υποβάλει μαζί με το παραδοτέο της για σκοπούς δημοσιότητας. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και οι Μέντορες συνεργάζονται με το ΟΠΑ αποδεχόμενοι τους όρους του κώδικα δεοντολογίας του πανεπιστημίου, από την έναρξη της συνεργασίας τους με το ΟΠΑ. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να κατοχυρώσουν νομικά την ιδέα/ το προϊόν/ την υπηρεσία/ την επιχειρηματικής πρόταση που υποβάλουν στον Διαγωνισμό, μπορούν να απευθυνθούν στους αρμόδιους οργανισμούς (όπως Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησία, Creative Commons).
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα στάδια και την εξέλιξη του Διαγωνισμού θα αναρτώνται, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής του, στην επίσημη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού σ’ αυτόν εδώ το σύνδεσμο.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την ολοκλήρωση του 7ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑπραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου την τελετή βράβευσης των επιχειρηματικών ομάδων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ (ACEin) σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας. Ο διαγωνισμός έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου κατάφερε να έχει φέτος ρεκόρ συμμετοχών με 54 ομάδες να έχουν υποβάλει στην πρώτη φάση του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Εμμανουήλ Γιακουμάκη και σύντομη παρουσίαση της Στρατηγικής του ΟΠΑ για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα.
Ακολούθησε παρουσίαση της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) από την Επιστημονική Υπεύθυνη της ΜοΚΕ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη. Η ΜοΚΕ ΟΠΑ επιδεικνύει εντυπωσιακή δράση καθώς στα επτά χρόνια λειτουργίας της καταγράφει περισσότερους από 6.500 ωφελούμενους. Μεταξύ άλλων η ΜοΚΕ έχει συνεισφέρει στην εκπαίδευση με 77 εξειδικευμένα εργαστήρια και διαλέξεις, έχει διοργανώσει πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων και ημερίδων και έχει διακριθεί για την εξωστρέφεια και τη διασύνδεσή της με τον επιχειρηματικό κόσμο καταγράφοντας 230 συνεργασίες με επιχειρηματικούς φορείς, μέντορες και ειδικούς. Επιπλέον, έχει εισάγει μια σειρά από καινοτόμους θεσμούς όπως η εκδήλωση "Ημέρα Καριέρας Start-up" με τη συμμετοχή άνω των 70 νεοφυών επιχειρήσεων και την προσέλευση άνω των 700 φοιτητών και αποφοίτων του ΟΠΑ, και ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας με τη συμμετοχή άνω των 660 φοιτητών και αποφοίτων του πανεπιστημίου. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 120 νέοι, που εργάστηκαν σε 54 ομάδες αναπτύσσοντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές προτάσεις.
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση των δράσεων του Φοιτητικού Συλλόγου Επιχειρηματικότητας Thinkbiz από τον Χρήστο Λάμπρου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ενδιαφέρουσες δράσεις του Συλλόγου όπως η διοργάνωση αλληλεπιδραστικών σεμιναρίων, παιχνιδιών σε θέματα επιχειρηματικότητας, και επισκέψεων σε start-ups.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν έπαινοι στις 12 ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού. Ακολούθησε η ανακοίνωση και η βράβευση των νικητριών ομάδων.
Το 1ο Βραβείο Επιχειρηματικής Ιδέας έλαβαν οι Εύη Φρερή, Γεώργιος Στέγγος, και Άκης Μαρούτας για την "Cyclefi", μια online πλατφόρμα παρακολούθησης, ιχνηλασίας, ανίχνευσης και καταγραφής της ανακύκλωσης που πραγματοποιούν οι πολίτες.
Το 2ο Βραβείο Επιχειρηματικής Ιδέας έλαβαν οι Αικατερίνη Καλλίνη, Δημήτριος Κοντοπίδης, και Φραντζέσκα Σωτάκη για την "Ηumane", μια κοινωνική επιχείρηση ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Το 3ο Βραβείο Επιχειρηματικής Ιδέας έλαβαν τρείς ομάδες: α) οι Ευτυχία – Παναγιώτα Μακριδάκη, Αθανάσιος Παράσχος, και Ολυμπία Κόκκα για την "supermarketnow" που επιτρέπει στους καταναλωτές να παραγγείλουν οnline από supermarkets της επιλογής τους και να παραλάβουν τις αγορές τους στο χρόνο και στον τόπο που εκείνοι επιθυμούν, β) οι Κωνσταντίνος Κοπανίδης, Σωκράτης Χαρίσης, Γεώργιος Μετάκος, Αθανασία Νικολαΐδου, και Αλκιβιάδης Πετρόχειλος για την "Fably", μια πλατφόρμα ανάγνωσης και συγγραφής μικρών ιστοριών, και γ) οι Εμμανουήλ Παπαδάκης, Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, Μαρία Παπαθανασίου, και Μαρίνα Fedorova για την "GreenPharm-I" που αφορά στην αξιολόγηση και βελτίωση των φαρμακευτικών διεργασιών σε όλα τα στάδια ανάπτυξης φαρμακευτικών και (βιο)χημικών προϊόντων.
Αμέσως μετά εξέχοντα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας/ απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βραβεύτηκαν για την επιτυχημένη τους πορεία. Ο κύριος Νικόλαος Καυκάς, Πρόεδρος της Β. Καυκάς ΑΕ, ο κύριος Ελευθέριος Σαΐτης, Ιδρυτής της ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ και INTERCOMM FOODS ΑΕ και η κυρία Ιωάννα-Αλεξάνδρα Σαΐτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της INTERCOMM FOODS ΑΕ έλαβαν το βραβείο επιχειρηματικής αριστείας ΟΠΑ και μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις απόψεις τους για τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων επιχειρηματιών.
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωριστούν με τις 12 ομάδες που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση του 7ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ στην έκθεση που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό στον χώρο του ACEin.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτριος Γκρίτζαλης, καθηγητές του ΟΠΑ, φοιτητές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, συνεργάτες της ΜοΚΕ ΟΠΑ και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών και αποφοίτων.