ΒΑΖΙΡΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Τμήμα Πληροφορικής
Σε άδεια παράλληλης απασχόλησης
E-mail:
Διεύθυνση Γραφείου: Τροίας 2, Κιμώλου και Σπετσών, 4ος όροφος, Γραφείο 407
Τηλέφωνο: 210 - 8203 519

Ο Δρ. Μ. Βαζιργιάννης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει σπουδάσει Φυσική και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Αυτοματισμό στο Εθν. και Καποδιστριακο Παν. Αθηνών, Τεχνολογία Γνώσης (MSc) στο Heriot Watt University (Edinburgh, UK). Τελείωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1994 στο Τμήμα Πληροφορικής του Εθν. και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα "Αναπαράσταση Γνώσης σε Περιβάλλον Υπερμέσων". Έχει δουλέψει ως προσκεκλημένος ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο ερευνητικό κέντρο GMD-IPSI (Darmstadt, Γερμανία), στο Πανεπιστήμιο Fern-Universitaet (Hagen, Γερμανία), στα εργαστήρια της IBM, και στο MAX PLANK Institute (Γερμανία), και στο ερευνητικό κέντρο INRIA/FUTURS στο Παρίσι. Από το 2005 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικ. Παν. Αθηνών. Έχει διδάξει (2005-2009) σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Μηχ. Πληροφορικής του Παν. Deusto (Μπιλμπάο, Ισπανία), ενώ από το 2008 εργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής στο Laboratoire d'Informatique de l'Ecole Polytechnique, στο Παρίσι. Η ερευνητική του εργασία και ενδιαφέροντα διατρέχουν τις περιοχές: Εξόρυξη Γνώσης από Βάσεις Δεδομένων και τον Παγκόσμιο Ιστό και τα κοινωνικά δίκτυα, Μηχανική Μάθηση, Ανάκτηση Πληροφορίας από κείμενα, Χωροχρονικές Βάσεις δεδομένων. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για τον Δημόσιο Τομέα, ειδικά σε μεγάλης κλίμακας πληροφοριακά συστήματα (πχ. στο ΙΚΑ 2001-2004) με εξειδίκευση σε ανάλυση δεδομένων και παρακολούθηση μεγάλης κλίμακας έργων.

Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία (με διεθνείς εκδοτικούς οίκους - όπως την Springer Verlag) στον χώρο της εξόρυξης δεδομένων, συνεισφέρει κεφάλαια σε βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και διεθνείς εγκυκλοπαίδειες, δημοσιεύσει πάνω από ογδόντα εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με το σύστημα των Κρίτων. Μια από τις πρόσφατες εργασίες του είναι η τρίτη πιο δημοφιλής στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ACM για το 2004. Σύμφωνα με το εργαλείο "Publish or Perish" υπάρχουν πάνω από 4000 αναφορές στις εργασίες του, ενώ το έργο του χαρακτηρίζεται από την τιμή 27 για τον δείκτη h-index. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού: Intelligent Data Analysis An International Journal, IOS press. Είναι πρόεδρος της επιτροπής προγράμματος και διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου ECML/PKDD 2011, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από τριάντα επιτροπές προγράμματος διεθνών συνεδρίων (συμπεριλαμβανόμενων των ACM/KDD, ACM/KDD, VLDB, ECML/PKDD, EDBT, WWW, ACM/WSDM) και σαν κριτής σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Διατηρεί ενεργές ερευνητικές συνεργασίες με τα Ερευνητικά εργαστήρια Yahoo! Barcelona, Microsoft @ Mountain View, ενώ έχει συνεργαστεί με τα ΙΝRIA/FUTURS (Paris), Paris Telecom (Paris), Max Planck Institute (Germany), Univ. of California @ Riverside (USA).

Είναι ιδρυτής (1998) και ηγείται της ερευνητικής ομάδας "Εξόρυξη Γνώσης από Βάσεις Δεδομένων και τον Παγκόσμιο Ιστό" στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικ. Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την "Εξόρυξη Δεδομένων" σαν μάθημα στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ το εκπαιδευτικό σύγγραμμα που έχει εκδώσει διδάσκεται σε όλα σχεδόν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Έχει προσελκύσει και διευθύνει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών εθνικών και διεθνών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στον χώρο της Πληροφορικής συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1,3 ΜEuro. Έχει υπάρξει σύμβουλος σε δημόσιους οργανισμούς σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων και τεχνικής παρακολούθησης έργων. Είναι κάτοχος δυο διπλωματών ευρεσιτεχνίας.

Έχει επιβλέψει επτά διδακτορικές διατριβές - στον χώρο της κατανεμημένης Εξόρυξης γνώσης και του Παγκόσμιου Ιστού (WWW). Τρεις από τους απόφοιτους του είναι ήδη μέλη ΔΕΠ στην Ελλάδα και ΗΠΑ, δυο είναι υπότροφοι ERCIM στη Νορβηγία, ενώ ένας έχει προσληφθεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο European Joint Research Center στην Ιταλία. Τρεχόντως επιβλέπει πέντε υποψήφιους διδάκτορες στα παραπάνω θέματα. Έχει προσκληθεί ως εξωτερικός κριτής σε πέντε επιτροπές εξέτασης διδακτορικών διατριβών στην Γαλλία (Univ. Orsay, Univ. Pierre Marie-Curie), Γερμανία (Max Planck Institute, Saarbruecken, Γερμανία) και Ισπανία (Univ. Deusto).

Του έχουν απονεμηθεί μεταδιδακτορικές υποτροφίες από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συμβούλιο Πληροφορικής και Μαθηματικών ERCIM (2001) και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο Marie Curie (2005 και 2008) για την έρευνά του σε θέματα διαχείρισης και αναζήτησης περιεχομένου στον Παγκ. Ιστό (WWW). Οι υποτροφίες φιλοξενήθηκαν από τα ερευνητικά κέντρα INRIA/FUTURS (Paris) και ΙΠΣΥΠ/ΑΘΗΝΑ (Ελλάδα). Επίσης, έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό Εξόρυξης Δεδομένων στο ECML/PKDD Data Mining Cup 2007.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.db-net.aueb.gr/michalis/ και http://www.vazirgiannis.com/.

Τελευταία ενημέρωση: 06-02-2020

Αναλυτικό Βιογραφικό:[pdf]

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.