ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Σκοπός του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και περιεκτικό εγχειρίδιο εισαγωγής στον κόσμο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέσα από αναλυτική παρουσίαση, πληθώρα παραδειγμάτων, ασκήσεις και επιπλέον βοηθητικό υλικό (προσβάσιμο μέσω internet) καλύπτει θέματα που αφορούν:
- Αριθμητικά συστήματα και τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίστανται πληροφορίες στο εσωτερικό ενός υπολογιστή.
- Πύλες και τα ψηφιακά κυκλώματα (άλγεβρα boole, πίνακες αλήθειας, συνδυαστικά και ακολουθιακά κυκλώματα).
- Υλικό (hardware) υπολογιστών (μνήμη, Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας, συσκευές εισόδου και εξόδου).
- Λογισμικό (software) (λειτουργικά συστήματα, λογισμικό εφαρμογών, οργανωσιακά πληροφοριακό συστήματα).
- Γλώσσες προγραμματισμού (αλγόριθμοι, παράσταση αλγόριθμων με ψευδοκώδικα και διαγράμματα ροής, βασικές δομές διαδικασιακού προγραμματισμού).
- Προγραμματισμό σε γλώσσα C (μεταβλητές, τύποι δεδομένων, τελεστές, συναρτήσεις, εντολές επιλογής και επανάληψης, πίνακες, δομές, δείκτες, τεχνικές αποσφαλμάτωσης κώδικα και αμυντικού προγραμματισμού).
- Δομές δεδομένων και αλγόριθμους (στοίβες, ουρές, λίστες, δένδρα και αλγόριθμοι αναζήτησης/ ταξινόμησης).
- Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο (αρχές μετάδοσης δεδομένων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τρόποι οργάνωσης υπολογιστών σε δίκτυα, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης).
- Ανάπτυξη Ιστοσελίδων με ΗΤΜL (ετικέτες, φόρμες, πλαίσια και cascading style sheets).
- Πληροφορική στην οικονομία και την κοινωνία (ασφάλεια και προστασία ιδιωτικών δεδομένων, ηλεκτρονικό έγκλημα, η βιομηχανία της πληροφορικής, λογισμικό ανοικτού κώδικα, πειρατεία λογισμικού).
Το βιβλίο συνοδεύεται από υλικό που είναι διαθέσιμο στο Internet (http://www.giaglis.eu/book), όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει:
- Απαντήσεις Ασκήσεων: Περιέχει τις απαντήσεις των επαναληπτικών ασκήσεων που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου του βιβλίου.
- Διαφάνειες Κεφαλαίων: Περιλαμβάνει διαφάνειες παρουσιάσεων όλων των κεφαλαίων του βιβλίου (ένα αρχείο διαφανειών ανά κεφάλαιο) οι οποίες παρουσιάζουν επαρκώς και συνοπτικά τα περιεχόμενα κάθε κεφαλαίου και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν (είτε αυτούσιες είτε τροποποιημένες) σε ακαδημαϊκές διαλέξεις προς τους φοιτητές.
- Θέματα Εξετάσεων: Έχει αναπτυχθεί μια βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει θέματα εξετάσεων αλλά και εργασιών που καλύπτουν την ύλη του βιβλίου. Τα θέματα εξετάσεων συνοδεύονται από τις λύσεις τους και είναι ταξινομημένα ανά βαθμό δυσκολίας. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με πάνω από 1.000 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (και τις απαντήσεις τους) που καλύπτουν όλη την ύλη του βιβλίου. Οι ερωτήσεις είναι ταξινομημένες ανά κεφάλαιο, ενότητα και βαθμό δυσκολίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως βάση ασκήσεων προς τους φοιτητές είτε ως υλικό εξετάσεων του μαθήματος.